26 Αυγούστου 2011

Η Coco Chanel ήταν κατάσκοπος των… Ναζί;


Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως για μια από τις μεγαλύτερες σχεδιάστριες όλων των εποχών! Ο λόγος για την Coco Chanel, που σύμφωνα με νέα βιογραφία που κυκλοφόρησε σήμερα στις ΗΠΑ, ήταν κατάσκοπος των Ναζί!

Με τον τίτλο «Sleeping with enemy: Coco Chanel’s Secret War», (δλδ. «Στο κρεβάτι με τον εχθρό: ο μυστικός πόλεμος της Coco Chanel), ο συγγραφέας της βιογραφίας και αμερικανός δημοσιογράφος Χαλ Βών, υποστηρίζει ότι τα στοιχεία του βασίζονται σε πληθώραγαλλικών, αγγλικών, γερμανικών και αμερικάνικωναρχείων.
Σύμφωνα πάντα με το βιβλίο, το 1940 η Coco Chanel σε ηλικία 57 ετών, στρατολογήθηκε από την Abwehr -τις μυστικές υπηρεσίες του γερμανικού στρατιωτικού επιτελείου- για να γίνει ο πράκτορας F-7124, κωδική ονομασία του Γουέστμινστερ, του ονόματος του πρώην εραστή και φίλου της, του δούκα του Γουέστμινστερ.

Αποστολή της, όπως επισημαίνεται στο βιβλίο, ήταν να μεταβεί στην Ισπανία, με έναν άλλον πράκτορα, τον βαρόνο Λουί ντε Βόφρελαντ, με στόχο ναπροσελκύσουν κι άλλους πράκτορες.
Ελπίζει μάλιστα, να επιτύχει σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση του ανιψιού της Αντρέ, ο οποίος είναι κρατούμενος σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ο "Spatz", τη  φέρνει σε επαφή με τον βαρώνο Λουί ντε Βοφρελάν, πρώην πράκτορα της Γκεστάπο στο Μαρόκο. Ο Βοφρελάν, είναι αυτός που θα της επιτρέψει να ζει επί σειρά ετών στον 7ο όροφο του παρισινού ξενοδοχείου Ritz ,στο οποίο συχνάζουν ο Χέρμαν Γκέρινγκ και οΓιόζεφ Γκέμπελς.

Εκεί είναι που γνωρίζει και τον βαρόνο Χανς Γκύντερ φον Ντίνκλατζ ή "Spatz", έναν γερμανό αξιωματικό και πράκτορα των ναζί. Οι δυο τους, θα διατηρήσουν μακροχρόνια σχέση.Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα πάντα με τον συγγραφέα, η Coco Chanel μέσω των επαφών της με τους ναζί, επεδίωξε να εξασφαλίσει τον έλεγχο του αρώματος Chanel, από το οποίο της ανήκε ένα μικρό τμήμα, καθώς το μεγαλύτερο μερίδιο βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αδελφών Βερτχάιμερ.
Η  μεγάλη σχεδιάστρια, έζησε τα τελευταία 37 χρόνια της ζωής της στο Ritz, όπου και πέθανε το 1971.
Μάλιστα κατά την απελευθέρωση συνελήφθη, για να απελευθερωθεί λίγες ώρες αργότερα με τη μεσολάβηση του φίλου της Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Η ίδια πάντως, ποτέ δεν παραδέχτηκε την συνεργασία της με τους Ναζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου